onsdag 19 juni 2013

Tack Göteborg Stad för saften!

Flädersaft, himmelskt gott! Flädern växer både här och där. Man behöver inte någon egen trädgård ens. Parker och stadsmiljöer är fulla av dem (nåja). Bara att plocka. Men en liten påminnelse är på sin plats. När man skördar stadens grödor är det läge att visa respekt. Länsa inte alla blommor på en buske. Andra kanske också vill plocka och dessutom är den ju planterad för sitt estetiska värde. Ytterligare en sak är att komma ihåg att bara plocka blommor som växer över kisshöjd. Och då inte bara hundkisshöjd utan också ölstinngubbhöjd.


Recept på saft kommer här:

Ca 50 blomklasar i varierande storlek
1,8 kg socker
1,5 liter vatten
3 ekologiska citroner (eller fler om de är väldigt små)
50 g citronsyra

Se till att det inte är ohyra på blomklasarna, skaka gärna av dem. Klipp bort långa skaft (bara för att de skall få plats i bunken). Jag har läst att man kan lägga klasarna i lättsaltat vatten för att bli av med kryp. Testade det förra året men tyckte att saften blev blaskigare. I år plockade jag blommorna tidigt så det var nästan inga insekter alls. Skiva citronerna eller riv skalet och pressa saften. Lägg citronskivor eller rasp plus citronsaft i bunken med fläderblommor. Jag brukar skiva citronerna men i år testar jag att riva skalet och pressa saften. Tänker att det kanske blir lite mer blommig smak? Koka upp vattnet, häll i sockret och rör till det har löst sig. Rör i citronsyra och slå det heta vattnet över blommor och citron. Plasta och låt stå svalt i några dagar. Rör varje dag. Häll upp på kalla, väl rengjorda flaskor eller frys in i plastburkar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar